Monday, October 5, 2009

Loeng 5. Blogimise motiivid

Blogimise motiive näiteid hakkan tooma www.livejournal.com blogidest, kuna ise ka pean seal oma blogi (puandr.livejournal.com).
Peamiseks motiiviks on inimeste eneseväljendamise vajadus. Tänases kiire elu tempoga maailmas paljudel inimestel ei ole võimalust suhelda teiste inimestega selles mahus, mida neil oleks vaja enese rahuolu saavutamiseks. On võimalus leida endale vestluskaaslane kellega maanduda neid pingeid, koguda seda endas (võimalusega mõne stressi endale teenida) või siis väljendada ennast blogis, kus seda saavad lugeda ja komenteerida teised, nii tutavad kui ka võõrad inimesed. Sellel on omad plussid, näiteks inimesed enamasti kirjutavad aeglasem, kui räägivad, ning kirjutatud sõnumit on võimalus enne postitamist mitu korda läbi lugeda, mille tulemusel võib asja ümber mitu korda mõelda, mis annab sügavamat arusaamist või isegi mingi asja kohta oma seisundi vahetamist. Näiteks võin tuua seda postituse http://libera-vita.livejournal.com/101678.html kus inimene esiteks kurdab teistele juhtunust uputusest, teiseks aga küsib nõu edasise tegutsemise kohta. Või siis selline postitus http://dusja.livejournal.com/286921.html kus inimene teatab rõõmsast sündmusest oma elust - esikoht jumestamise võistlusel.
Mõned inimesed lihtsalt postitavad huvitavaid jutustusi endaga juhtunust, kuna arvavad, et ka teistele see võib pakkuda huvi, näiteks see inimene väga palju reisib ja tema postitusi on väga huvitav nii lugeda kui ka vaadata http://sergeydolya.livejournal.com/36948.html.
Veel üheks põhjuseks oma blogi ajamisest on oma loominguliste tööde esitamine, millest kõige rohkem levinud on fotod. Fotosid võib näidata ka spetsiaalsetel veebidel, aga oma blogis saab koguda mitmekülgsemat tagasisidet, kuna postitusi vaatavad mitte ainult foto professiionaalid vaid väga erinevad inimesed, ning nende arvamus võib olla huvitav ning tihti ka profi omadest erinev. Näiteks võin tuua seda postitust http://vera-klokova.livejournal.com/71874.html mis eriline selle pärast, et demonstreeritakse pulmafotodest tehtud raamat või näiteks see http://gexxx.livejournal.com/585640.html tegemist on jällegi pulmafotodega, mille eripäraks on see, et nad on tehtud filmiga fotoaparaadiga.
Praktilisem blogi kasutamine on nõu küsimine spetsiaalsetest comunity-test. Näiteks tallinn nimelises võib küsida tallinnaga seotusest, näitekas küsitakse kus saaks osta kööginõud http://community.livejournal.com/tallinn/3828258.html või kust saab odavamalt teha auto ülevaatuse Tallinnas http://community.livejournal.com/tallinn/3826465.html.
Blogidesse postitamise motiivid on erinevad keegi tahab saada toetust, keegi jagab oma loomingut, keegi lihtsalt küsib nõu... aga kui see kuidagi aitab inimesi, siis blogid on kindlasti oma pidamise väärt. :)

1 comment:

  1. Вау, даже мой блог засветился:)

    ReplyDelete