Sunday, October 11, 2009

Loeng 8. Virtuaalmaailmad

Kuna eelnev kogemus virtuaalmaailmadega mul puudub, siis järgisin soovitust ja tutvumiseks valisin Second Life.

Paar märkust, enne kui hakkan muljeid jagama.
Esiteks, peale mõnepäevast tutvumist selgus, et seda on ikka äärmiselt vähe :) Aga pole midagi parata, on ka muid tegevusi, mis vajavad tegemist. Teiseks, ei kasutanud tasulisi asju ja teenuseid, mis kindlasti piiras selle maailma nautimast täiel määral, aga see tasuta, mida on saada on vägagi suur maailm.

Niisiis, alustasin registreerimisega ja peale ankeedi täitmist laadisin alla klient programmi, installisin, panin käima ja logisin siisse. Alustasin Help Islandist, seal sain õpetust selle kohta kuidas saab liikuda selles mailmas, soetasin endale teisi riideid ja hakkasin maailma avastama. Alguses oli natuke raske võitu kuna ei teadnud kuhu teleporteeruda, tuli alustada standartsetest kohtadest mis olid välja reklaamitud. Ühes niisuguses standrtes kohas sain tutvuda ühe kogenuma mängijannaga, kes hea meelega aitas mind natuke rääkides sellest mida saab teha ning jagades teleportatsiooni kohti, mida ta ise soovitas külastada. Sisuliselt niimodi ma hakkasingi seda maailma õppima: teleporteerisin erinevatesse huvitavatesse kohtadesse, mõnedes lihtsalt viskasin pilgu peale ja natuke ringi liikusin, mõnedes sain tutuvuda teiste inimestega ning natuke põhjalikumalt uurisin mis ja kuidas. Ühes niisuguses kohas tutvusin ühe vampiiriga ja niimodi rääkides ja tutvudes olingi nõus võtma osa pooleteisttunnilises rituaalis peale mida ise sain vampiiriks... Ei ole küll jõudnud vampiirina kedagi hammustada ja verd juua, aga kogemus oli huvitav :)

See oli lühidalt mida ma tegin, nüüd aga muljed mängust. Ühelt poolt võin öelda, et mind see mäng ei võlunud, ehk edasi ma seda mängima arvatavasti ei hakka. Teisest küljest niisugune virtuaalne maailm ikka vapustab! Nii suur, nii palju tegelasi, nii palju võimalusi ennast väljendada, luua midagi uut, jagada... See on tõesti nagu teine elu. Sain teada, et mõned inimesed tõesti võtavad seda maailma oma teise eluna, ehk leiavad endale kaaslase, abielluvad, soetavad endale lapsi, ehitavad endale maja jne.

Maailm on tõsiselt suur, vaadates kogu maailma kaarti saad aru, et kogu maailma tutvumisega läheb tõsiselt palju aega, tein asi muidugi kas seda on tõesti vaja. Ajaga ikkagi harjud käia enam vähem samades kohtades ja suhelda oma tutavatega. Aga see võimalus iseeneset, et igal ajal saab minna suvalisse uude kohta ja tutvuda suvaliste inimestega - see annab maailmale sügavust ja võibolla ka tunnet, et see mäng ei lõpe kunagi :)
Mängijaid on väga palju. Muidugi mõnedes kohtades rohkem, mõnedes vähem. Ja tuleks veel arvestada asjaoluga, et erinevad mängijad mängivad erinevates ajavööndides, ehk kõikide online-s oleku ajad on jagatud üle terve päeva. Aga kui käia populaarsemates kohtades, siis üksinduse tunne küll ei tule peale :)
Suhtlemine käib enamasti chatides, kas lokaalse chatiga, kui kõik lähedusesolevad näevad mida sa kirjutasid või siis privaatse sõnumitega. Veel on võimalus suhelda ka kõnega. Ise ei ole proovinud, aga väga huvitav effekt, kui kõnnid mööda mõnest paarist ja kuuled millest nad räägivad :)
Välimus - seda saab muuta nii nagu tahad, alustades sellest, et saab muuta kõiki oma kehaosi vastavalt vajadustele ja lõpetades sellega, et saab ennast teha mõneks loomaks :) Riideid on väga palju, ka tasuta riideid on palju. Aga parimat ja huvitavamat on tasulised. Nii et kogenud mängijad kohe näevad ära, kas tegu on algajaga tasuta riietes või kellegi muuga :)
Ehitisi on väga palju ja erinevaid, alustades tavalistes majadest ja lõpetades Šoti lossi koopiatega ning kosmose laevadega. On kasutusel väga palju erinevaid tekstuure, seega tavalisel majal ja vampiiride klubil ei ole ühtegi ühist osa :)
Huvigrupid - neid peaks olema palju. Ise olen astunud ainult mõnedesse muusikaga seotud grupidesse ning veetnud mõnda ajaklubides tantsides (ka selle postituse kirjutamisel minu avatar veedab aega vampiiride klubis) :)
Mängul on ka palju lisasi, millest mina olen kasutanud ainult väga väikese osa. Näiteks tantsudeks on olemas spetsiaalsed skriptitud tantsuliigutused. Või on olemas spetsiaalsed objektid spetsiaalsete ürituste jaoks, näiteks loendur mis fikseerib võistlusraja läbimise aega jne.. Maailm on õesti väga suur ja seal on tõsiselt palju erinevaid asju ja aspekte.

Kahjuks mängul on ka miinused. See, et paljud asjad on tasulised - arusaadav, et tasuta selles maailmas ei ole midagi, aga võiks oodata mis saab OpenSimulatorist :) Vahest oli ka lag-e tunda, aga mitte väga palju. Kõige peamine minu jaoks oli maailma graafiline mitetäiuslikkus. Nimelt lennates või pöörates ringi on näha kuidas aeglaselt tekkivad maailma elemendid. Ja võrreldes tänapäevaste mänguega graafika küll ei ole just kõige ilusam. Aga need miinused kindlasti ajaga kaovad ja siis Second Life mõne jaoks võib osutada ka First Life-ks. :)

No comments:

Post a Comment