Friday, October 9, 2009

Loeng 7. Märgendamine ja folksonoomia

Mu mõlemad näited ma toon tag cloud-te kohta. Üks on hea, teine mitte eriti.

Hea - neid on tegelikult päris palju, valin ühe, võibolla ka kõige populaarsema - http://www.flickr.com/photos/tags/. Siin on mõistliku pindalaga (eraldi lehe jaoks) toodud populaarsemad tagid üleslaetud fotode jaoks. Fondi suurusega on märgistatud populaarsus. Asi on suhteliselt lakooniline ja hea kasutatavusega.

Mitte väga hea. Selle leidmisega mul tekkis tõsiseid probleeme. Võibolla sellepärast, et ei ole eriline surfaja ja üldiselt külastan ainult teatud hulk lehekülge. Tuli võta abi Google ning mõne otsinguga (kindalsti mitte esimese ja ka mitte teisena) õnnestus leida näidis mitte väga hea folksonoomia kasutamise kohta - http://www.petefreitag.com/tags/. Siin, nagu ka heas näides, on kasutusel eraldi leht tagide jaoks ning populaarsus on esile viidud fondi suurusega. Aga see asjaolu, et kõikide tagide vaatamiseks tuleb vajutada PgDn-i vähemalt kolm korda rikub kogu asja ilu ära. Tage on ilmselgelt liiga palju ja kui populaarsemaid saab veel kuidagi eristada, siis vähem populaarsemad on omavahel täiesti segamini ja üks teisest eristamata. Selle blogi omanikul (muidugi sel juhul, kui ta tahab parandada tagide kasutatavust) tuleks nende hulk teha kordi väiksemaks. Muidugi võib võta kasutusele teise järjestus süsteemi - kas populaarsuse järgi või siis tähestikulises järjekorras, aga seda rohkem joondatult ja sel juhul võibolla oleks mõistlikum populaarsuse näitamiseks kasutada numbreid (kuigi ka antud hulgaga asi oleks ikka liiga suur).

Väikse järeldusena: nagu halba näite puhul oli näha, tag cloud-e tuleb kasutada ettevaatlikult ja ainult siis kui see on õigustatud, sest need on ikka loodud navigeerimise kergendamaks mitte teiste kasutajate aega raiskamiseks.

No comments:

Post a Comment