Sunday, October 4, 2009

3. Loeng, Võrgukonna analüüs

Analüüsiks valisin www.photosight.ru võrgukonna, kuna ise olen selle kasutaja ja saan seda kirjeldada. Et siis alustaks..

Tehnoloogiline areng - nagu igal populaarsel interneti kogukonnal see on tasemel. Kuna tegemist on ikkagi interneti kogukonnaga, siis see on ligipääsetav kõikjalt kus on arvuti interneti ühendusega ja mõni veebilehitsejaga. Uurides page source'i võib järeldada, et kasutusel on mitte ainult html, aga Java Script ja mingid andmebaasid (ei taha uskuda, et need 1000-2000 igapäevast uut pilti elavad ilma andmebaasita). Ei oska kommenteerida kuivõrd kaasaegne see on, aga kuna asi toimib (ja kasutajatele see enamasti meeldib), siis järelekult hetkel piisavalt kaasaegne.

Võimalus valida kõikvõimalikke parameetreid - kas just kõike, aga enam levinuid kindlasti. Kasutajanime igaüks valib oma fantaasia järgi: mõned kasutavad oma pärisnime, mõned võtavad kasutusele hüüdnimed ning on ka inimesi, kes kasutajanimena kasutavad oma veebide aadressi ehk kasutajanimi on kasutusel ka promo eesmärkidel, mitte ainult teistest eristamiseks. Avatari ka igaüks valib endale ise, kuna tegemist on fotokogukonnaga, siis enamasti see on kas iseenda foto või siis enda tehtud foto. Selle kogukonna eripäraks (teise orienteerumisega kogukonnadest) on võimalus kirja panna oma fototehnika loetelu. Seega arvan, et customization nõue on täidetud.

Ajatu aeg - jällegi, kuna tegemist on interneti kogukonnaga, siis see nõue on täidetud. Sellel kogukonnal on kasutajaid (enamasti küll vene keeles kõnelevaid) üle maailma ning kuna nad igal ajal saavad keskkonnal ligi, siis ajatu aja nõue on täidetud.

Kasvav rahuldamata suhtlemisvajadus - photosight.ru on võimeline seda rahuldada. Kasutajatel on võimalus suhelda foorumis, privaatsõnumite abil ja jättes kommentaare üks teise fotodele. Foorumis on arutlemisel mahukamad teemad, milles tavaliselt võtab osa mitu inimest ja see arutelu võib venida vägagi pikaks, nii ajaliselt kui ka mahuliselt. Privvatsõnumid on rohkem väiksemate teadete edastamiseks, on see siis kas mingi uudis kitsamale ringkonnale või ükskõik mis teade, mille saajate hulk ei ole suur. Ning fotode kommentaarid on mõeldud eelkõige oma arvamuse (kas siis kiidesõnu või kriitika) avaldamiseks antud foto kohta. Lisaks arvamusele iga foto võib olla ka hinnatud kolmes kategoorias: tehnilisus, originaalsus, kunstilisus.

Hariduslikud püüdlused - sellel kogukonnal küll ei ole spetsiaalselt haridusliku eesmärki, aga ta kannab ka seda rolli. Nimelt fotode kommentaaride hulgas on tihtipeale konstruktiivne kriitika (ma ei mõtle lihtkommentaare a la "ei meeldi", "jama", "enam vähem" jne), kus on väljatoodud pildistamisel tehtud vead ja kuidas neid saaks vältida tulevikus. Analüüsides niisugust kriitikat inimene on võimeline õppima ja edaspidi teha paremaid pilte. Ja ka lihtsalt kommentaaride ja hinnete hulgast võib juba järeldada, kas on tegemist hea, halba või keskpärase fotoga. Lisaks foorumis on arutlemisel teemat mis toovad välja uusi fakte ning arvamusi, mis kindlasti avardub lugejaskonna vaadet fotoga seotud asjandusele.

Palju vaba aega mida sisustada - kuna selle kogukonna peateemaks on pildistamine, siis see juba eeldab, et selle kasutajatel on piisavalt palju vaba aega, et tegeleda selle hobiga. Tõsi küll, kasutajate seast leidub ka professionaalseid pildistajaid, kelle jaoks see on põhitöö. Aga nemad leiavad piisavalt vaba aega, et pildistamise kõrval võta osa ka selle kogukonna elust, kuigi ma ei oska kõikide eest rääkida, kas nad teevad seda vaba aja sisustamise pärast või töö eesmärkidel..

Vajadus "millegi tõelise" järele - kui kasutajad panevad oma pildid ülesse ja saavad nende kohta häid hindeid ja kommentaare, siis neil kindlasti tekkib tunne, et nad tegelevad mitte tühise asjaga, mille vastu ainult nad ise huvi tunnevad, vaid nende looming on ka teistele huvi pakkuv ehk see on midagi väärt. Isiklikult kontrollitud :)

Otsene altruism - neid inimesi kindlasti ei ole palju, aga neid on. Ma mõtlen neid kasutajaid, kes vitsivad oma aega kulutada kirjutades fotodele konstruktiivse kriitikat, tuues välja foto tegemisel tehtud vead ning annavad nõu mida ja kuidas võiks tulevikus teha paremini. Seda ka nendel fotodel, kus oleks lähedam kirjutada sellest, mis sellel fotol õnnestus :)

Loodan , et selle analüüsiga sain hakkama püstitatud ülesandega :)

No comments:

Post a Comment