Thursday, October 8, 2009

Loeng 6. Jimbo Wales: "Kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?"

Hea küsimus... Kui Jimbo Wales ise peaks sellele küsimusele vastama, siis ta ilmselt räägiks sellest, kuidas teha Wikipeediat veelgi populaarsemaks, et rohkem raha teenida. Kui peaks vastama Larry Sanger, siis ilmselt ta räägiks sellest, kuidas teha Wikipeediat teaduslikumaks ja lõpetada see "igaüks võib kirjutada" palagani ära. Aga mida arvan mina, tavaline Wikipeedia kasutaja?

Esiteks, ma arvan, et Wikipeedia artiklid peaksid rohkem sisaldama igasugust multimeediat. Tekst on küll hea ja informatiivne, aga pildid ja videod aitavad paremini asjast aru saada ja võibolla hiljem ka meelde tuletada. Selle koha peal küll võib tekkida probleeme autoriõigustega, aga ehk korraliku viitamisega ka seda küsimust saab lahendada.

Võika olla ka aktiivsem olemasolevate artiklite tõlkimine teiste keeldesse. Et kui on näha, et mingis keeles on suurem teema tühi, siis võiks mitte oodata kui keegi seda ise kirjutab antud keeles, vaid tõlkida olemasolevat teemakohast artiklit teisest keelest. Muidugi küsimus, kes hakkab sellega tegelema.. Võib olla kunagi, kui Wikipeedia hakkab omanikele piisavalt raha sisse tooma nad oleksid nõus kulutama osa sellest selles suunas arengule.

Võib rohkem kasutada ka kaarte, näiteks näidata Google Maps-i lingiga kus on see koht millest räägitakse või kus kohast oli tehtud antud foto.

Võib olla võiks sisse tuua ka mingi hindamissüteemi, et enne artikli lugemist oleks mingisugune ettekujutus mida eelnevad lugejad sellest arvasid. Kui hinne on väga madal, siis võib olla kas lugejal ei tasu oma ega selle peale raisata ja pigem googeldada mingi muu info allikas või siis see võiks olla märk administraatoritele, et seda artiklit ei tasu üleval hoida (seda küll eelnevalt tutvudes argumenteeritud kriitikaga).

Õpilased võib olla tahaksid kohe mingit Wikipedia toolbari, et veebilehitsejast iga hetk võiks otsida nõutava info just Wikipeediast :) (võibolla see on isegi juba realiseeritud IE8-s Accelerator-te kujul, ei ole uurinud).

Muidu suhteliselt raske midagi soovitada projektile, mis niigi on väga populaarne ja hoogsalt areneb. Kuidas realiseerida ülal toodud ideed? Ei tea - ideed on minu poolt, realiseerimine olgu Jimbo Wales-i peavalu. :)

No comments:

Post a Comment