Tuesday, March 14, 2017

Virginia Shea, „Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus“


Üldjuhul see on üsna lihtne reegel, tundub loogiline ja igatepidi õige. Aga minu arvates selle reeglil võiks olla vähemalt 2 erijuhu, mille puhul võiks tegutseda teisiti. Võib olla need ei olegi erijuhud, vaid „harju keskmisest“ kõrvale kaldumine.


  • Jube tihti spetsialiseerunud foorumites on koos kamp oma inimesi, kes tunnevad (vähemalt foorumi elus) üks teist väga ammu, foorumis on kujunenud omad reeglid ja kõik elavad nende järgi pikemat aega. Ühelt poolt inimesed on moodustanud oma keskkonda, kus neil on mugav olla. Teiselt poolt aga see on nagu soo, seal ei teki midagi uut ja huvitavat. Keegi postitab mingi uudise ja kõik teised kas kiidavad selle heaks või mõistavad hukka. Kõik, ei mingit arutelu, tervisliku kriitikat jms. Tavaelus võikski hoiduda sellest kambast eemale, kuna kui üritad teha vastuväite siis suure tõenäosusega sind karjutakse üle, kas või arvulise ülekaaluga. Foorumis, aga sinu sõnum saab loetud ja sulle jääb võimalus ka kõikidele vastata (ok, kui on väga karm moderaator siis võidakse ka peale esimest „valet“ sõnumi bannida :)). Asi ei ole trollingus, lihtsalt üritada inimeste silmaringi laiendada, näidates neile väga tuttavat asja teise vaatenurga alt: „Leica ei ole ideaalne kaamera, sellel on oma puudused“, „Canon – Nikon paaris ei ole võitjat, igal kaameral on omad plussid ja miinused“, „Jah, telefoniga saab teha ilusaid pilte“ jne. Tihtipeale olukord kus sa tead, et olev vähemuses, ainult annab „jõudu“ juurde :). Muidugi enamust see ei muuda, aga kui kasvõi üks või kaks inimest omandavad seda teist vaatenurka, siis see oli seda väärt. :)
  • Tavaelus eksperimentidega võivad kaasneda üsna reaalsed tagajärjed ja ka täitsa võimalik, et ebameeldivad. See hirmutab inimesi ja kui on kasvõi väikseim võimalus et sinu etteaste ebaõnnestub, siis paljud jäävad seda tegemata, kuigi see võiks olla õnnestunud katse, mis toob endaga kaasa positiivseid emotsioone ja võib ka õpetada neile midagi uut. Netis saab aga julgemini proovida erinevaid suhtlus meetodeid, kuna tagajärjed võivad olla virtuaalsed, ning see võtab mõningase pinge maha. See võib olla kas mõni uus võte argumenteerida oma seisukohta või mõni uus komplimentide kombo. 


Kokkuvõtteks, üldjuhul netis peab tegutsema samamoodi nagu tavaelus, seda eeskätt viisakuse reeglite kinni pidamises. Mida aga saab netis teha teistpidi – eksperimenteerida (muidugi, kui see väga ei sega teisi inimesi) ja seda võiks kasutada.

No comments:

Post a Comment