Monday, February 13, 2017

3 IT lahendust, mis kukkusid läbi

Apple Newton
Apple Newton on Apple Computers poolt arendatud pihuarvutite seeria, mille peamiseks eripäraks oli käsikirjutatud (kirjutati ekraanil stiilusega) teksti tuvastamine. Apple turustas nii seadet ennast Newton MessagePad kus jooksis Newton OS kui ka Newton OS eraldi, et teised tootjad saaksid teha oma pihuarvuteid sama opsüsteemiga (arvan, et sihiti Microsofti eduloo, kus üks opsüsteem jooksis erineva tootja riistavaral, mis tagas selle suure leviku). 1993. aasta jaoks see oli üsna innovaatiline tehnoloogia poole pealt, aga selles peitus ka selle läbikukkumise põhjus – tehnoloogia oli liiga innovaatiline ja küpsusest asi oli kaugel. Nimelt peamine trump, käsitsi kirjutatud teksti tuvastamine, ei toiminud väga hästi ja oli pettumuseks kasutajatele. Sellele lisaks selle hind oli 700$ mis tolle aja jaoks oli üpris kõrge. Ja kõige muule lisaks oli ta päris kohmakas. Ühesõnaga selle idee oli oma ajast natukene ees, oli vaja oodata ja lihvida seal kasutatavaid tehnoloogiaid. Seda näitasid ka müüginumbrid – ca 50000 müüdud seadet (ja neist enamus esimestel kuudel, mis näitab, et tegemis oli pop teemaga mis kujunes ostajetele pettuseks) oli liiga vähe ja 1998 projekti suleti, et fokuseerida teistel projektidel.

Windows Vista
Ehki tegemist on opsüsteemiga mida internetis kasutasid ligi 400 miljonit kasutajat, tegemist on Microsoft läbikukkumisega, kuna Windows 7 väljatuleku ajal Vista turu osa oli ainult 19%, samas selleks ajaks juba kaheksa aastat vana Windows XP turu osa oli 63%. See ongi üks läbikukkumise põhjuseks, Windows XP liiga kaua valitses turgu, kasutajad olid sellega väga harjunud ja Vista pidi pakkuma midagi erilist, et meelitada neid kasutajaid. Paraku aga karbist välja Vista pakkus vaieldavat disaini (välimuse poolest), kõrgeid riistavara nõudeid (ehk nõrgematel arvutitel see oli ikka päris aegalane) ja mitmeid bugisid. Lisaks kasutajatele pakuti 8 erinevat versiooni, mis mitte kompetentse inimese pani hämmingusse. Minu arust Microsoft tahtis pakkuda midagi erilist, lihtsalt et pakkuda midagi erilist, see oli pigem Windows 7 alfa versioon.

IBM PCjr
1984 aastal oli IBM kõige suurem arvutitootja, sellele kuulus üle 70% mainframe turust ja mõne aastaga lauaarvutite segmendis oli saavutatud 20% turuosa, selle käive oli suurem kui Apple, Compaq, DEC ja TI kokku. IBM lauaarvutite müük oli nii hea, et nad otsustasid siseneda kodukasutajate turule koos oma uue arvutiga IBM PCjr. See oli väga oodatud arvuti, IBM pikalt valmistus ette ja reklaamis seda väga palju (ca 40 miljonit dollarit reklaami eelarvet). Idee oli müüa soodsamat arvutit, mis ühilduks tema suurema vennaga IBM –PC-ga. 1984. aastal seda hakati müüma ja selgus, et tulemuseks aga oli ei üht, ega teist. Nimelt hinna poolest ta oli kallim samasugustest arvutitest ja ühilduvuse poolest ta ei suutnud jooksutada palju programme, mis olid teistel IBM-l kättesaadavad. Üheks suuremaks probleemiks (vähemalt meedia poolt kajastatuna) oli odav klaver, mis põhjustas inimesi kohe ostma ka asendusklaviatuuri, mis oli ebameeldiv üllatus, arvestades arvuti kõrget hinda (800$ – 1600$). See kes aga otsustas jääda originaalklaveriga pidi ise ostma patareid selle aoks…  Lisaks kõigile ka laiendamis võimalused (upgrade) olid üsna piiratud. Tulemuseks oli see, et aasta pärast tootmis lõpetati.

No comments:

Post a Comment