Monday, December 7, 2009

Loeng 15: Eile, täna, homme

Selles postituses ma proovin fantaseerida milleks kujuneb veeb ja sotsiaalne tarkvara 5-10 aasta pärast.
Kuna interneti ühendusesd lähevad aina kiiremaks ja arvutite jõudlus aina kasvab, siis kujutan ette, et veeb ja sotsiaalsed võrgud hakkavad sisaldama veelgi rohkem interaktiivsust ja multimeediat. Eeskätt see peaks mõjutama virtuaalseid maailmu, nagu seda on SecondLife, mis lähevad veelgi realistlikumateks ja hakkavad olema tõesti teisteks eludeks sinna sukeldunud inimeste jaoks. Ka veeb ise peaks muutmuma rohkem 3D-ks orienteerituks, kuna niimodi informatsiooni paigutamine ja selle sees navigeerimine peaks vastava harjumusega olema lihtsam ja mugavam. Kuna esimesed 3D monitorid on juba müügis ja esimesed laiatarbe stereo efektiga fotokaamerat on ka juba tulemas, siis ootan ka rohkem virtuaalseid koopiaid päriskohtadest, ehk teisisõnu, et saaks teha jalutuskäiku Pariisis vaatamisväärsustes Tallinnast lahkumata ja seda maksimaalse realistlikusega. Kujutan ette, et sotsiaalsed veebid praeguses formaadis sulavad kokku mingi mängu teemadega, ehk siis profiil ei kujuta endast kasutaja fotod, teksti ja väikes blogi, vaid on koht, kus oled selle omaniku külas, midagi a la SecondLife-s oma kodu. Koht mis on viimistletud omaniku maitse järgi, erinevates tubades võib vaadata erinevatest videotest koostatud muusika playliste, saab teha mingeid ühiseid ettevõtmisi, kas või mängida jne.
Siit võiks järeldada ka töötegemise keskkonna kolimist interneti, mille esimesteks näideteks võiks pidada Google Docs'i ja Google Wave. Inimesed saavad alatl ühenduses olla Skype-taoliste programmidega, dokumendid asuvad firma veebis - st et see tulevik on juba peaaegu olemas.
Kuna veebis kättesaadava informatsiooni hulk on väga kiiresti kasvamas, siis ootan rohkem semantilisust otsingumootoritelt, kujutan endale ette, et see peab olema mingi tehisintelekt, mis on orienteeritud otsingutulemuste parandamiseks. Samas ootan, et otsida saaks mitte ainult tekstilise informatsiooni seest, vaid ka audio ja video materjalidest, näiteks pannes otsima laulust meelde jäänud lause saad tulemuseks youtube-st selle laulu videot. Ilma selleta info otsimine 5-10 aasta pärast võib osutada liiga keerukaks ja aja nõudvaks.
Veel oletan, et 5-10 aasta pärast tava telefone enam ei jää, vaid kõik telefonid on ka arvutid, mis tagavad omaniku 100% online olemist igal ajahetkel, seda ka tänu WiFi või muu traadita tehnoloogia kättesaadavusele kõikjal (vähemalt linnades).
Kui vähemalt need asjad saaksid teoks lähitulevikus, siis ma oleksin rahul :)

No comments:

Post a Comment