Sunday, December 6, 2009

Loeng 13: Kogukondlik tarkvaraarendus

Selles postituses üritan anda ülevaated kahest vaba tarkvara arendusest. Valisin nendeks kaheks kahte veebilehitsejat: Mozilla Firefox ja Flock.

Alustan rohkem tuntumast ja levinumast Firefoxist. Selle arendus sai alguse 2002 aastal, esialgse nime Phoenix, hiljem oli ümbernimetatud Firebird-ks ja lõpuks sai Firefoxiks (2004). Firefox on opensource projekt, mis pidevalt arendatakse ja uuendatakse Mozilla Foundation'i poolt. Nagu opensource tavaks kõik lähtekoodid on kättesaadavad, mis esiteks võimaldab tutvuda Firefoxi lähtekoodiga ning parandada sealsed vead, teiselt poolt teeb lisamoodulite (add-ons) tegemise arendajate jaoks lihtsamaks. Paistab, et niisugune produkti arendamine on olnud vägagi edukas, sest on jõutud 25%-ni interneti lehitsejate turuosas. Hetkel võiks öelda, et Firefox on väga tugev tegija interneti lehitsejate turul, kuid samas peab mainima, et ka konkurente tuleb aina juurde ja üheks nedest on Flock.

Flock'i on küll raske nimetada Firefoxi konkurendiks, sest see on tehtud samal baasil. Aga kui ta konkureerib Firefoxga interneti lehitsejate tutrul, siis ta ikkagi on konkurent. Flock on ka opensource projekt, mis on populaarsust kogumas. Mis teeb seda teistest eriliseks? Flock on rohkem orienteeritud sotsiaalsete võrgustikutega ingreeimise peale. Näiteks logides sisse Facebooki Flock võimldab jälgida uuendusi, mis toimuvad sõprade profiilides. Arvestades, et sotsiaalsed võrgud aina rohkem koguvad populaarsust, siis võiks öelda, et Flockil on tuleviku. Kas see on tõesti nii, näitab aeg.

Kui neid kahte produkti võrrelda, siis võiks öelda, et arenduse pealt nad on külaltki sarnased, kuna mõlemad on opensource projektid ja põhinevad ühel baasil. Erinevus on see, et Firefox on kõvasti rohkem levinud ja seega ka selle toetus on palju suurem, nimelt kiiremini leitakse vigu ja kiiremini neid parandatakse. Kas Flock suudab tänu oma eripäradele koguda sama palju populaarsust, et jõuda sama operatiivsuseni näitab aeg. Mina aga soovin mõlemale projektile edu, vaatamata sellele, et olen Chrome kasutaja - konkurents on lati tore :)

No comments:

Post a Comment