Sunday, December 6, 2009

Loeng 14: Asotsiaalne tarkvara ehk sotsiaalmeedia pahupool

Selles postituses toon kolm näidet manipulatsioonide ja petuste vallast.

Kõige värskem juhtum on juhtunud hiljuti minu emaga. Lugedes mingeid uudiseid mingil veebil ta nägi banneri, mis pakkus ükskõik missuguse perekonnanime täisajalugu, ehk kus ja mis ajast on pärit, kes on kuulsamad tegijad jne. Ema oli nii vapustatud niisuguse informatsiooni kogusest, et oli nõus ka SMS'i saatma, eriti nähes et lubatu SMS'i hind oli ca 1eek. Järgmise kuu alguses aga oli üllatatud telefoniarvega, kus üheks punktiks oli tasulise SMS'i saatmine hinnaga 50eek. Ning nagu pärast selgus, ta sai viidet leheküljele, mis oli niigi vabalt internetis kätte saadav ja vaevalt, et selle tegijad teadsid midagi niisugusest sms-ärist. Moraal: mitte uskuda kõike, mida kirjutatakse internetis, eriti kui selle eest palutakse raha.

Teine juhtumiga millega ma pideval puutun kokku on trojaanid. Kuna enamasti inimesed omal tahtmisel ei taha endale viiruseid ja trojaane tõmmata, siis tuleb neid millegiga pakkuda. Viimati puutusin sellega kokku, kui otsisin internetis ühe spordiürituse otseülekanne võimalust (läbirpoovitud variandid kas ei näidanud seda üritust või väga kõvasti lag-isid) ning leidsin ühel lehel niisugust võimalust. Selle vaatamiseks oli vaja tõmmata plug-in veebi lehitseja jaoks ja.. üllatus-üllatus, antiviirus arvas selle plug-ini kohta väga pahasti. Moraal: tehnoloogilised kaitsevahendid tänapäeval on väga olulised, eriti kui kasutada üldlevinud kooslust windows+ie.

Kolmas juhtum leidis aset suhteliselt ammu, aga arvan, et niisugusi asju juhtub ka tänapäeval suhteliselt palju. Nimelt kunagi ammu sain IRC-s tutavaks ühe sakslasega ja tol ajal suhteliselt tihedalt suhtlesime, kuna oli ühiseid huve. Aja möödudes huvid vahetusid ja see suhtlemine nurjus. Mõned aastad hiljem aga sain kirja tema käest, mis oli adresseeritud just mulle ja kus ta vägagi viisakas ja ilusas vormis palus mingi tema poolt organiseeritud heategevuse fondi jaoks suhteliselt sümboolset summat - 5$. Mind aga pani imestama, et esiteks ta küll palus seda raha aga üldse heade tavade järgi küsimata kuidas käsi käib jne (sest me ikkagi pikemat aega ei ole suhtlenud) ja teiseks, et palus just 5$ kuigi elas saksamaal ja loogilisem oleks eurodes arveldada. Kirjutasin talle vastu üldisemate küsimustega, et kuidas ta üldse elab, miks hakkas hetegevusega tegelema jne ning sain vastuseks, et keegi on tema e-meili pealt kõikidele tema address book'is olevale kontaktidele saatnud niisuguse kirja, ning see arvelduskonto pidi olema kuskil aafrikas jne. Moraal: ka oma tutavaid tuleb kontrollida, kui nad käituvad imelikult :)

No comments:

Post a Comment